Sobota 27. 07. 2024 08:33:34 | Meniny má Božena

SRDCOM Z DEDINY: Likavka, rozprávková dedinka v náručí Liptovských vrchov

LIKAVKA/ Naše dnešné potulky povedú opäť magickým prostredím Liptova. V objatí vrchov Mních, Predný Choč a Čebrať, tu na brehu Váhu spočíva dedinka s názvom Likavka. Poďte ju dnes s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|18. máj 2024|16:24:06

Zdroj: www.likavka.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Šumiac, poklad ukrytý pod Kráľovou hoľou
Čítajte viac >

Podľa zachovaných písomností, začiatky osídlenia územia obce Likavka siahajú pred 13. storočie. Poloha osady nebola náhodná, nachádzala sa totiž pri významnej obchodnej ceste, smerujúcej až do Poľska. Vtedajší župan Donč dal nad cestou vybudovať hrad Likava, ktorý sa spolu s dedinou stal súčasťou kráľovského majetku.

„Nové osídlenie pod hradom Likava - podľa výskumov F. Uličného - s názvom Likavka, odvodeným od názvu hradu, vzniklo koncom 15. - začiatkom 16.storočia a spolu s ostatnými dedinami a mestečkami patrilo do Likavského panstva. Najstaršie správy o ňom sú v daňových registroch z tohto obdobia. Roku 1536 a 1557 likavské sedliacke domácnosti platili kráľovi daň od dvoch port (okrem richtára), v roku 1588 boli zdanení od piatich port. Podľa urbára z roku 1551 bolo v Likavke 11 sedliackych domácností, ktoré zaznamenávame aj v roku 1580,“ uvádza obec na svojom webe.

Facebook Obec Likavka 1.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Likavka

V spomínanom urbári sa môžeme dočítať, že išlo o ťažké časy. Pracovití sedliaci museli zemepánom nielen platiť, ale aj dovážať obilie, drevo, či ryby, ktoré ulovili vo Váhu. Okrem toho odovzdávali aj niekoľko kusov dobytku a hydiny, pričom k ich povinnostiam patrili aj mnohé práce na hrade a okolo hradu.

V roku 1768 postihla obyvateľov dedinky obrovská chudoba. Kvôli neľútostnej búrke prišli o úrodu a prežívali nevýslovný strach a úzkosť, ako a či vôbec dokážu prežiť toto zúfalé obdobie. Ani bieda a hlad, ktoré v obci zavládli, neobmäkčili srdcia vrchnosti. Dedinčania sa sťažovali a o pomoc prosili Liptovskú stolicu, ale i samotného cisára. Nešťastná situácia sa ale rokmi nemenila, iba ak zhoršovala.

„Nové podmienky, ktoré nastali po roku 1848, ovplyvnili ďalší vývoj obce a život jej obyvateľov. Základným zamestnaním bolo síce aj naďalej poľnohospodárstvo, ovčiarstvo, drevorubačstvo a pltníctvo, ale keď boli vybudované v 2. polovici 19.storočia v Ružomberku priemyselné podniky, mnohí obyvatelia Likavky, Martinčeka a okolitých dedín získali v nich zamestnanie a obživu,“ dodáva obec na svojej webovej stránke.

Dnes je dedina hodnotnou súčasťou turisticky atraktívneho regiónu, a jej popularitu zvyšujú aj mnohé vyhľadávané atrakcie v okolí. Spanilá príroda Liptova pozýva v lete nadšencov turistiky a cyklistiky, v zime sa stáva kráľovstvom lyžiarov.

Facebook Obec Likavka 2.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Likavka

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Ing. Marián Javorka, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Likavka disponuje slušnou, no opotrebenou a zastaralou infraštruktúrou. Napriek tomu, že vynakladá hodne úsilia a prostriedkov na zveľaďovanie svojho majetku, naráža na mnohé resty z minulosti, najmä na katastrofálnu rozdrobenosť a nevysporiadanosť pozemkov vo svojom katastri, ktorá bráni jej rozvojovým (najmä stavebným) aktivitám.

Obecné budovy majú vymenené pôvodné okná za plastové, niektoré majú zateplené vonkajšie obvodové plášte, no z hľadiska energetickej náročnosti takmer všetky vykazujú tepelné straty cez strechy a stropné konštrukcie, disponujú starými elektrickými rozvodmi a osvetlením, ako palivo používame zemný plyn, väčšina z nich nedisponuje bezbariérovým prístupom..

Postupne sa pokúšame prostredníctvom prostriedkov z grantových projektov a z vlastných zdrojov prejsť na alternatívne zdroje elektriny a tepla (tepelné čerpadlá a fotovoltika) no v súčasnosti nedisponujeme ani v jedinej budove týmito technológiami. Miestne komunikácie sú zväčša v dobrom stave, no štyri ulice by potrebovali kompletnú rekonštrukciu, vrátane inžinierskych sietí a odvedenia dažďových vôd. Inžinierske siete boli vybudované pred desiatkami rokov, sú poruchové a vyžadujú si postupnú obnovu. Obec je odkanalizovaná na 96 %, vodovod zásobuje 98 % domácností.

Miestny rozhlas a verejné osvetlenie modernizujeme z vlastných zdrojov systémom „každý rok jedna ulica“. Obec disponuje tromi detskými ihriskami, kamerovým systémom so šestnástimi kamerami, pred nedávnom bol dobudovaný zberný dvor s moderným technickým vybavením. V obci je vybudovaná optická dátová sieť, ktorú ale obec nevlastní.

Stavebnými pozemkami pre individuálnu bytovú výstavbu obec nedisponuje, má v zámere vybudovať bytový dom. Okrem toho pripravuje rekonštrukciu jednej miestnej komunikácie, vybudovanie detského ihriska, komunitného centra, výťahu do kultúrneho domu, zateplenie a modernizáciu kultúrneho domu a budov základnej školy.

Facebook Obec Likavka 3.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Likavka

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Plánujeme vysporiadať čo najviac pozemkov pre potreby bytovej výstavby (cesty, stavebné pozemky, obecná infraštruktúra). Dôležitá pre nás je aj výsadba zelene a zelených plôch, ktoré obec esteticky spríjemnia. Medzi ďalšie ciele patrí zníženie energetických nárokov verejných budov (zateplenie a alternatívne zdroje elektriny a tepla). Chceme, aby bola obec skvelým miestom pre život a aby bola atraktívna aj pre mladé rodiny. Neustále skvalitňujeme naše služby a vytrvalo pracujeme na tom, aby sme sa priblížili k splneniu našich cieľov a dokázali flexibilne reagovať na výzvy dnešnej doby.

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Najmä naše kultúrne pamiatky – v obci sú štyri národné kultúrne pamiatky: hrad Likava, vodný mlyn, soľný sklad a pamätník padlým v II. svetovej vojne v lokalite Kramariská. V tejto lokalite sa nachádza aj oddychová zóna s malou vodnou plochou a pamätný háj k 10. výročiu vzniku ČSR s viac ako storočnými lipami. V obci je neskorogotický kostol svätého Juraja a viaceré kaplnky (sakrálne pamiatky). V lokalite Hlivovo je vybudovaný náučný chodník o flóre a faune Chočských vrchov. Prekrásny výhľad je zo všetkých vrchov, ktoré Likavku obopínajú: Mních, Choč a Čebrať.

Facebook Obec Likavka.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Likavka

Likavka je moderná obec v rozprávkovo krásnom kraji. Pri svojich potulkách by ste tu mali zavítať. Privíta vás čarokrásna príroda a kultúrne pamiatky pulzujúce históriou.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Likavka www.likavka.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Bartošovce, oáza pokoja v srdci šarišského regiónu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť