Pondelok 21. 10. 2024 18:21:54 | Meniny má Uršuľa

Stredisko Lysá v srdci Čergova volá o pomoc. Pridajte sa k jeho záchrancom!

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Stredisko Ski Lysá je doslova ukryté v srdci lesa. Na rozdiel od iných stredísk lyžovaniu predchádza vyvezenie sedačkou až na vrchol. Lyžovanie v Čergovských vrchoch bolo v zime neopísateľný zážitok. Jedným z najvyšších vrcholov pohoria Čergov je Lysá. Stredisko ponúkalo celoročné aktivity nielen pre lyžiarov, ale i pre cyklistov a turistov.

Lenka Ménová|20. jún 2024|08:00:06


Súvisiaci článok
Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách dostala zelenú. Pre deti je aj toto leto pripravené Tatranské rozprávkové putovanie
Čítajte viac >

Lysá je stredisko, ktoré vyhľadávali fanúšikovia predovšetkým zimných, no i letných športov. V zimnej sezóne otváralo zjazdovky pre lyžiarov a snowboardistov, trate si užívali i bežkári a skialpinisti. Počas leta stredisko vyhľadávali nadšenci turistiky i cykloturistiky, ktorí s úľubou brázdia vrcholky hôr.

Len pred tromi rokmi sa podarilo obnoviť činnosť na Lysej a vliať jej do žíl doslova nový život. Spustila sa lanovka, ktorá bola nefunkčná 10 rokov, obnovili sa vleky, zavlažovací systém, zrekonštruovala sa chata, vybudovali traily a mnoho iného. Maximálne odhodlanie, snaha a túžba však často nestačia na dosiahnutie cieľa.

Ani nie pred mesiacom, presne 28. mája ohlásilo stredisko Ski Lysá ukončenie svojej činnosti. Napriek enormnému úsiliu po náročnom období, poznačenom covidom, zvyšovaním cien energií i rekordne teplej zime dospeli napokon do stavu, že už to ďalej bez pomoci nejde. Nasledovala smutná pozvánka na rozlúčku s Lysou, Hotelom Šport a posledná jazda sedačkovou lanovkou. Poslednou oficiálnou akciou strediska bola oslava Medzinárodného dňa detí.

Na základe množstva správ, reakcií a podpory sa stredisko rozhodlo rozbehnúť crowdfundingovú zbierku s cieľom zachovať miesto, ktoré slúži na oddych a regeneráciu a kde je možné stráviť nezabudnuteľné chvíle s rodinou či priateľmi. A tak sa rozbehla finančná zbierka na podporu strediska Lysá, pretože dospeli do bodu, keď to bez pomoci jednoducho ďalej nejde.

Už v prvých dňoch zbierky sa podarilo dosiahnuť prvé dva míľniky zbierky a dostať sa blízko k dosiahnutiu celkovej sumy, ktorá je potrebná na záchranu tejto sezóny. Vyzbierané peniaze poslúžia na čo najdlhší udržiavací režim, teda na nevyhnutné mzdy pre posledných dvoch zamestnancov a energie. Predĺženie rekreačného času by mohlo pomôcť nájsť nového investora, prípadne priniesť nové riešenie, ktoré by zachránilo stredisko.

„Naši zamestnanci sú prepustení, zostali len dvaja na základnú údržbu hotela. Stredisko je v tejto chvíli úplne zatvorené a my hľadáme dvere, na ktoré sa dá ešte zaklopať. Od definitívneho konca nás delí približne mesiac a pol. Žiaľ, stratili sme príliš veľa času z dôvodu, že sme uverili sľubom, ktoré neboli naplnené a rokovania s VÚC doteraz neboli úspešné. Došli nám sily, tie finančné, ale i ľudské, či morálne.

Napriek všetkému naďalej vyvíjame aktivity a hľadáme investora, sme ochotní odstúpiť stredisko, ktoré nevyžaduje žiaden vstupný kapitál, za symbolickú cenu, sme ochotní posunúť ho za zlomok reálnej ceny. Už len pár týždňov a môžeme prísť naozaj o všetko,“ zveril sa nám majiteľ strediska SKI Lysá Kamil Kuzma.

Vyzbierané peniaze zo zbierky budú slúžiť na prevádzkovanie Horskej Chaty Šport, na jej nevyhnutné prevádzkové náklady. Aj vy môžete patriť k tým, ktorí nedovolia Lysej navždy zhasnúť svetlá a zaradiť sa k mnohým chátrajúcím slovenským areálom. Do ukončenia zbierky 30.6. ostáva už len pár dní. Doposiaľ prispelo vyše 500 darcov a cieľová suma je nadosah.

Zbíerka prebieha prostredníctvom stránky Donio, kde je zverejnená výzva. V rámci Donio má každý možnosť získať financie, alebo iným prispieť, pričom zakladateľ obdrží vždy 100 % získanej sumy

Zdroj: Facebook/SKI LYSÁ
Zdroj: Facebook/SKI LYSÁ
Zdroj: Facebook/SKI LYSÁ
Zdroj: Facebook/SKI LYSÁ

Súvisiaci článok
Letná turistická sezóna sa na Oravskom hrade začne na konci apríla
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť