Sobota 27. 07. 2024 10:50:04 | Meniny má Božena

Čerství rodičia musia byť vo vytržení. Štát im zvýši rodičovský príspevok

SLOVENSKO/ Od budúceho roka by sa mal zvýšiť rodičovský príspevok až o deväť eur. Najväčší nárast by mali zaznamenať rodičia, ktorí poberali materskú dovolenku.

TASR|28. máj 2024|11:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Pre predčasné starobné dôchodky platia nové pravidlá
Čítajte viac >

Vyplýva to z návrhu opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o úprave životného minima, ktoré zverejnil portál právnych predpisov slov-lex.

Od júla 2024 sa zmení suma životného minima, ktorá má vplyv na desiatky dávok. Medzi nimi je aj rodičovský príspevok, ktorý by sa mal zvýšiť od januára 2025. Najväčší nárast by mali zaznamenať rodičia, ktorí doteraz poberali materskú. Mesačne by tak mali dostať 482,30 eura, čo je nárast o deväť eur. O 6,60 eura si prilepšia aj rodičia, ktorí nepoberali materskú, a to na 351,80 eura.

MPSVR priblížilo, že od júla 2024 sa zvýši životné minimum o viac než päť eur na 273,99 eura mesačne. Okrem rodičovského príspevku sú na výšku životného minima naviazané napríklad nezdaniteľná časť základu dane, minimálne zdravotné odvody zamestnanca alebo maximálna odmena, ktorú si môže zarobiť uchádzač o zamestnanie.


Súvisiaci článok
Školská psychologička Žalčíková: Voľný čas by mali deti tráviť produktívnejšie a nie s mobilom v ruke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť