Sobota 27. 07. 2024 09:44:30 | Meniny má Božena

Žakovský kapor 2024: Najťažšia bodovaná ryba vážila bezmála 13 kilogramov

KEŽMAROK/ Viceprimátor mesta Kežmarok Jozef Matia otvoril vo štvrtok 23. mája podujatie Žakovský kapor 2024. Až do nedele si merali sily rybári z celkovo 18-tich tímov. Do pretekov sa okrem dospelých rybárov zapojili aj deti, túto možnosť dostali prvýkrát.

Lenka Ménová|28. máj 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook/Dávid Šimbo Šimbera

Súvisiaci článok
Začína najstaršie motoristické podujatie Slovakia Rallye Tatry - ak máte radi vôňu benzínu a zvuk motorov, ste vítaní
Čítajte viac >

Priebeh pretekov, mená víťazov a celkovú atmosféru podujatia nám priblížil riaditeľ pretekov Dávid Šimbera

„Mali sme tu spolu 18 tímov, ktoré boli, dá sa povedať, z celého Slovenska: z Bratislavy, zo Spišskej Novej Vsi, z Popradu, zo Starej Ľubovne, z Michaloviec a ďalších miest. Štartovné bolo vo výške 150 eur na jeden tím. Víťaz získal odmenu 1000 eur, druhá cena bola 600 eur a tretia cena 400 eur. Prví traja najlepší zároveň získali sklenené plakety. Najťažšia bodovaná ryba, teda tím, ktorý ju vylovil, získal taktiež sklenenú plaketu a rôzne vecné ceny. Rovnako druhá najťažšia bodovaná ryba získala okrem spomínaných odmien aj peňažnú odmenu, a to vo výške 50 eur.

Naprázdno neobišli ani súťažiace deti, ktoré získali vstupy do Thermal Parku Vrbov a ďalšie vecné ceny od našich sponzorov, spolu v hodnote vyše 800 eur. Pre súťažiacich bol po celý čas k dispozícii bufet, bufetári roznášali teplé jedná s dovozom na jednotlivé lovné miesta. Celá súťaž sa niesla v pohodovej rodinnej atmosfére. Zvlášť by som chcel pochváliť pani Vierku Regecovú, ktorá sa venovala predovšetkým deťom. Zabezpečila pre ne pestrý program, vrátane zaujímavých súťaží. Pre deti bolo taktiež zebezpečené občerstvenie i pitný režim.

Pre prípad bola k dispozícii aj zdravotná služba, našťastie okrem háčika v palci sa nič horšie nestalo. Chcel by som osobitne poďakovať firme Salmotherm – Invest, s.r.o. za zapožičanie traktora, nakoľko počasie nebolo po celý čas ideálne, v piatok dokonca padali aj krúpy. Pre prípad, že by niektorý z pristavených karavanov zapadol, bol po celý čas k dispozícii traktor s obsluhou od konateľa tejto spoločnosti Petra Múdreho.“

Počas pretekov platia všeobecné ustanovenia a kritériá bodovania, ktoré sú vopred dané

Loví sa spôsobom jeden pretekár na dva kaprové puty po jednom nadväzci so záťažou bez krmítka. Loví sa na boilies (špeciálna rybárska návnada z vareného cesta a ďalších prísad) a pelet (návnady pri love kapra, väčšinou na mäsovej báze), a to od zahájenia preteku non-stop až po ukončenie preteku. Boduje sa Kapor rybničný od 60 cm a Amur biely od 60 cm dĺžky, pričom pri vážení musí byť prítomný susedný člen tímu, ktorý môže potvrdiť výsledky váženia svojím podpisom. O uznaní bodovanej ryby vždy rozhoduje riaditeľ pretekov a rozhodca, ktorí ulovené ryby odmerajú a odvážia svojím metrom a váhou.

Čo sa týka bodovania, 1 kg sa rovná 1 bod. Po ukončení sa spočíta celková hmotnosť ulovených rýb v čase preteku. Víťazom sa stáva družstvo s najvyšším počtom bodov. V prípade nerovnosti je tu ešte druhé kritérium, a tým je najťažšia ryba, tretím kritériom je počet rýb a štvrtým – žreb.

Prinášame vám niekoľko štatistických údajov z výsledkov súťaže

  • Na prvom mieste sa umiestnil tím H&H Carp s celkovou váhou rýb 139,180 kg.
  • Druhé miesto získal tím KGR baits s celkovou váhou rýb 105,170 kg a tretie miesto obsadil tím Lastia team s celkovou váhou rýb 46,390 kg.
  • Celková váha rýb za všetky tímy bola spolu 447,81 kg, pričom váhový priemer bol 3,268 kg.
  • Celkový počet vylovených rýb bol 137 kusov.
  • Prvá bodovaná ryba vážila rovných 10 kg (Pavol Rams) a najťažšia bodovaná ryba vážila 12,64 kg (Miroslav Remiáš).
Dvojitý úder u CT JRC na lovnom mieste číslo 9. Facebook/Dávid Šimbo Šimbera
Zdroj: Facebook/Dávid Šimbo Šimbera
Zdroj: Facebook/Jozef Matia, viceprimátor mesta Kežmarok

Súvisiaci článok
Nenechajte si ujsť 11. ročník duchovno-kultúrneho festivalu Dni Spišského Jeruzalema 2024
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť