Piatok 26. 07. 2024 23:45:58 | Meniny má Anna, Hana, Anita

V Kremnici začína týždeň plný podujatí - Zechenter 200

KREMNICA/ V týždni od 27. do 31. mája 2024 bude v Kremnici prebiehať podujatie "Zechenter 200 – Týždeň plný podujatí." Mesto si sériou kultúrnych, spoločenských a vzdelávacích aktivít pripomenie 200 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností mesta Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského.

Andrea Chudová|27. máj 2024|10:00:06

V Kremnici prežil Zechenter-Laskomerský štyridsať rokov svojho života. Zdroj: dusekarpat.cz

Súvisiaci článok
Na festivale Adaptácie privítajú hereckú špičku
Čítajte viac >

Od narodenia spisovateľa, publicistu, cestovateľa, botanika, lekára a mineralóga Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského, ktorý je neodmysliteľne spätý s Kremnicou, uplynulo 4. marca 200 rokov. Toto významné výročie si mesto pripomenie sériou kultúrnych, spoločenských a vzdelávacích aktivít pod spoločným názvom "Zechenter 200 – Týždeň plný podujatí" v termíne od 27. do 31. mája 2024.

Medzinárodný prekladateľský seminár

Súčasťou týždňa bude aj medzinárodný prekladateľský seminár, na ktorý zavítajú renomovaní prekladatelia z rôznych krajín EÚ. Tento viacdňový odborný seminár v Kremnici poskytne príležitosť na výmenu skúseností prekladateľov a prekladateliek slovenskej literatúry do cudzích jazykov: nemčiny, angličtiny, maďarčiny, poľštiny a češtiny.

Počas seminára predstaví OZ Mona Sentimental aj projekt Európskeho literárneho domu Zechenter, nad ktorým prevzala záštitu Magda Vášáryová.

"Európsky literárny dom Zechenter by mal byť inštitúciou, ktorá poskytne rezidencie prekladateľom slovenskej literatúry do cudzích jazykov. Budú ho navštevovať a využívať možnosti rezidencie, ktoré raz, veríme, bude poskytovať, prekladatelia z rôznych, najmä európskych krajín," hovorí Renáta Deáková, dramaturgička podujatia a vedúca OZ Mona Sentimental.

image0.jpeg Zdroj: kremnica.sk

Myšlienka Európskeho literárneho domu sa zrodila pred dvomi rokmi. Odvtedy mesto intenzívne pracuje na zháňaní finančných prostriedkov na jeho záchranu hovorí Kvetoslava Hovoričová Fajčíková, koordinátorka propagácie Kultúrneho a informačného centra Kremnica.

Posledných štyridsať rokov svojho života strávil G. K. Zechenter-Laskomerský v Kremnici, kde pôsobil ako spisovateľ a lekár. "Jeho vila a rodinné sídlo je teraz vo vlastníctve mesta Kremnica, ktoré ho po rekonštrukcii poskytne na prevádzku rezidenčného domu pre zahraničných prekladateľov," hovorí Deáková.

Veľkou chybu z minulosti, ešte z čias komunizmu, bol podľa Kvetoslavy Hovoričovej Fajčíkovej fakt, že do Zechenterovho domu dali bývať sociálne slabé a problémové rodiny a objekt začal chátrať.

43528124_2266819253359981_1912919326298472448_n.jpg Zechenterov dom v Kremnici v súčasnom stave. Zdroj: Facebook Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

"Začiatkom roka bola zaslaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu s názvom Kultúrne a komunitné centrum Zechenter na Ministerstvo dopravy SR. Ide o žiadosť vo výške 1,8 mil. eur, kde výška neoprávnených výdavkov dosahuje sumu cca 149 tisíc eur. Projekt rieši komplexnú obnovu Zechenterovho domu, kde bude na prízemí komunitná časť pre širokú verejnosť a na prvom poschodí a v podkroví budú priestory Európskeho literárneho domu," dopĺňa Kvetoslava Hovoričová Fajčíková.

i_6647597.jpg Vizualizácia rekonštrukcie Zechenterovho domu. Zdroj: kremnica.sk

Premietanie filmov o Zechenterovi-Laskomerskom

V utorok 28. mája 2024 o 20. 45 sa budú v letnom kine Zechenterovej záhrady premietať filmy o Zechenterovi Laskomerskom.

„Je úžasné, že o živote a diele Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského vzniklo viacero dokumentárnych i hraných filmov. Sfilmované boli aj niektoré jeho humoresky. Prvá snímka má názov Náš pán doktor a je to televízna hra o Laskomerského živote a tvorbe z roku 1983.

Druhý je televíznym filmom Stávka o Leokádiu, ktorý natočili v roku 1972 na motívy známej Laskomerského poviedky Dávid Šťúbrik. Oba filmy sa podarilo získať a zapožičať z Archívu Rozhlasu a televízie Slovenska,“ priblížil historik Daniel Haas Kianička.

Gala večer s Magdou Vášáryovou

Týždeň podujatí ukončí v piatok 31. mája slávnostný gala večer o 18.00 v Zechenterovej záhrade. Účasť na slávnostnom vyvrcholení týždňa prisľúbila aj herečka, diplomatka a politička Magdaléna Vášáryová, ktorá sa zúčastní aj odovzdávania medailí a ocenení.

Večer zahrajú kapely ako SwinGang so speváčkou Andreou Kružliakovou, bluesový projekt THREE SMOKIN’ BARRELS či Juraj Schweigert, ktorý hrou na ústnu harmoniku interpretuje tradičné chicagské Blues 50. a 60. rokov minulého storočia.

Vstup na všetky podujatia je voľný.

Zechenter - program (1) (1).jpg Program Zechenter 200. Zdroj: kremnica.sk

Prekladatelsky seminar.jpg Program Prekladateľský seminár. Zdroj: kremica.sk


Súvisiaci článok
Františkánsky kláštor očami sprievodcu históriou Kremnice Dávida Neuschla: Nezaslúžil si osud aký ho postihol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť