Piatok 03. 05. 2024 03:58:45 | Meniny má Galina, Timea

Lesnícke dni slávnostne odštartovali vo Zvolene. Vyberiete sa na ich sprievodný program aj vo vašom meste?

ZVOLEN/ V piatok, 19. apríla na námestí SNP vo Zvolene odštartoval 18. ročník Lesníckych dní. Tie budú so svojím sprievodným programom pokračovať aj v ďalších mestách ako Detva, Lučenec, Kežmarok či Spišská Belá.

Andrea Chudová|19. apríl 2024|14:00:06

Vo Zvolene začal 18. ročník Lesníckych dní. Zdroj: Facebook Lesnícke dni

Súvisiaci článok
Vo Zvolene spozorovali medveďa. Policajti a ochranári hliadkujú nad konečnou MHD
Čítajte viac >

Slávnostné otvorenie 18. ročníka Lesníckych dní prebieha v piatok 19. apríla 2024 na námestí SNP vo Zvolene. Podujatie Lesnícke dni vo Zvolene organizuje Národné lesnícke centrum a koná sa pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Lesnícke dni sú celoslovenským podujatím, ktoré sa organizuje pri príležitosti "Dňa zeme." Ten sa každoročne koná 22. apríla. Tento deň je venovaný Zemi a jeho cieľom je pripomenúť si našu závislosť na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť.

"Národné lesnícke centrum spolu s partnermi pripravili bohatý vzdelávací a kultúrny program pre návštevníkov 18. ročníka už tradičného podujatia vo Zvolene, ktoré sa koná pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," informovali organizátori podujatia na sociálnej sieti.

Plagat_2024-scaled.jpg

Cieľmi podujatia sú:

  • edukovať o dôležitosti a prínosoch lesa pre spoločnosť,
  • poskytnúť informácie o práci lesníkov, princípoch lesného hospodárstva a ich súvislostiach s prírodnými hodnotami,
  • zväčšiť povedomie o biodiverzite a dôležitosti trvalo udržateľného lesného hospodárstva,
  • podporovať vytváranie pozitívneho vzťahu medzi človekom a lesom,
  • prepojiť lesníkov v interakcii s verejnosťou.

344985124_2120531078139963_3666322591259350503_n.jpg Lesnícke dni vo Zvolene chcú mladú generáciu zaujať a vzdelávať. Zdroj: Facebook Lesnícke dni

Lesnícke dni pomyselne otvoril praotec lesníctva na Slovensku

Slávnostné otvorenie 18. ročníka Lesníckych dní malo podtitul “Lesníctvo sa dedí“. Za praotca slovenského lesníctva je považovaný Jozef Dekret-Matejovie, ktorý je označovaný aj ako inovátor svojej doby.

Jozef Dekret-Matejovie bol slovenský horár a významný prírodovedec. Jeho pôsobenie na strednom Slovensku, konkrétne v oblasti Horehronia, prinieslo revolučné zmeny v ťažbe dreva, keď nahradil sekery pílami. Navyše, bol predstaviteľom obnovy lesov.

27-pamatniky-jdm-stare-hory-2.jpg Pamätník Jozefa Dekreta-Matejovie v blízkosti Starých Hôr. Zdroj: lesy.sk

Jeho práca položila základy pre výsev lesov z miestnych zdrojov, zaviedla nové metódy v spúšťaní dreva rigolmi a popularizovala používanie ručných píl. Jeho vlastenecké cítenie bolo podobné ako u štúrovcov. Vyrastal v prostredí drevorubačov a sám sa vzdelával. Matejovie bol samouk, praktik a zároveň obhajca pokrokových nápadov v lesnom hospodárstve.

Jeho dedičstvo zahŕňa vytvorenie tradície prvovýroby v lesníctve. Jeho prístup k lesnému hospodárstvu spočíval v ochrane, udržiavaní a celkovom rozvoji lesov. Jeho posolstvo pre súčasnosť znie: "Zachovajme lesy pre budúce generácie, pretože sú základom pre udržanie života na Zemi."

Sprievodné podujatia po celom Slovensku

Sprievodný program k Lesníckym dňom budú ďalej organizovať lesnícke inštitúcie po celom Slovensku. Najbližším sprievodným podujatím budú Lesnícke dni na Partizánskej lúke v Bratislave.

pozvanka_orez.jpg


Súvisiaci článok
Riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha: Nie drevo je výsledný produkt našej práce, ale zdravý les
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť