Piatok 03. 05. 2024 12:39:03 | Meniny má Galina, Timea

S kosbou mestskej zelene začali v Prešove skôr ako po minulé roky. Mesto na to vyčlenilo 400 000 eur

PREŠOV/ Od pondelka začali pracovníci spoločnosti Technické služby mesta Prešov (TSMP) kosiť mestskú verejnú zeleň, a to v mestskej časti 2. Radnica k tomuto kroku pristúpila už o dva týždne skôr ako minulý rok kvôli poveternostným podmienkam. Niektoré plochy budú pokosené až v lete v druhej fáze, a rovnako zber trávy z prvej kosby sa, s výnimkou mestských parkov, zrealizuje v lete. Zdroj: Mesto Prešov.

Lenka Ménová|19. apríl 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Technické služby mesta Prešov

Súvisiaci článok
Pútnikov poteší nová autobusová linka na Mariánsku horu. V Levoči zároveň začali s rekonštrukciou križovatky pri Košickej bráne
Čítajte viac >

„Kedysi sa v meste s kosbou začínalo v priebehu mesiaca máj, prípadne na konci apríla. Dynamické zmeny v počasí tento rok ale zapríčinili, že musíme kosačky naštartovať už v polovici apríla. Kosbu je potrebné urobiť čo najskôr a relatívne rýchlo, pretože najkritickejšie je obdobie na začiatku sezóny, kedy je po zime pôda relatívne vlhká. Zvýšenie teplôt a množstvo UV žiarenia spôsobuje extrémne rýchly rast trávy. Práve v tomto období rastie najrýchlejšie, aktuálne približne 20 centimetrov za týždeň,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Podľa slov primátora je tiež pozitívnou správou aj to, že prírodné kúpalisko Delňa bude kosiť súkromná firmy. Celá kapacita TSMP sa tak bude sústrediť na všetky ostatné práce, súvisiace s kosením jednotlivých mestských častí. Pracovníci TSMP budú okrem veľkých kosačiek používať aj kosačky strunové, ktorými upravia terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch.

Vo vozovom parku TSMP nechýbajú ani kosačky s mulčovaním, ktoré slúžia na pokrývanie pôdy organickým či neorganickým materiálom. Ide o proces, ktorý je prirodzený a jeho podstatou je, aby bola odkosená tráva rozmetaná v čo najmenšom rozmere bez zberu.

„Tento rok budeme realizovať kosbu s mulčovaním. To znamená, že pokosená tráva sa nebude zbierať bezprostredne po pokosení ale ostane na mieste. Takýmto spôsobom dokážeme biologicky zhodnotiť vedľajší produkt kosby, ktorý by sme v inom prípade museli zlikvidovať na nejakom externom kompostovisku. Pokosená tráva sa tak stane prirodzeným biologickým hnojivom našej mestskej zelene,“ povedala vedúca Odboru životného prostredie MsÚ v Prešove Dagmar Vojteková.

Zber trávy z prvej kosby sa zrealizuje až v priebehu leta pri druhom kosení. Výnimkou budú parky, ktoré si vyžadujú špecifický prístup a pokosená tráva tam bude vyzbieraná hneď po vykonaní kosby. V Prešove sa tiež nachádzajú špecifické plochy verejnej zelene, ktoré budú pokosené až v druhej, teda letnej fáze.

Prvá kosba bude prebiehať v meste postupne do konca mája. Trvanie realizácie bude ovplyvňovať najmä počasie, kedy sa pri nevhodných poveternostných podmienkach, alebo pri hrozbe búrok, bude termín ukončenia kosby posúvať.

Ako prebiehala kosba v minulých rokoch

Minulý rok začala kosba mestskej zelene 24. apríla a v teréne bolo 11 kosačiek a 8 krovinorezov. Rovnako ako tento rok boli niektoré plochy dočasne vyňaté z plánovanej kosby za účelom adaptácie na klimatické zmeny, zvýšenie biodiverzity a skvalitnenie verejného priestoru.

V roku 2022 začali TSMP s kosením až 2. mája, so začiatkom kosenia v mestskej časti 3, za ktorou nasledovala lokalita Staré mesto. Harmonogram kosenia je každý rok zverejnený na webe TSMP, je však operatívny a môže sa meniť, či už v závislosti od výšky trávy v jednotlivých mestských častiach, alebo od aktuálneho počasia.


Súvisiaci článok
Park zvierat v Stropkove opäť otvoril svoje brány. Návštevníkov potešil bezplatnými vstupmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť