Sobota 27. 07. 2024 06:19:20 | Meniny má Božena

Škôlkarom v Handlovej pomáhajú poníky

HANDLOVÁ/ Materská škola v Handlovej ponúka pre deti so zdravotným znevýhodnením hipoterapiu. Prvú hodinu špeciálnej terapie absolvovali škôlkari v Handparku.

Natália Štepanovičová|18. apríl 2024|08:40:05

Ilustračné foto. Zdroj: ivilla-sk.decorexpro.com

Súvisiaci článok
Ich život je v našich rukách. Jedným z cieľov neziskovej organizácie Sloboda zvierat je zastavenie krutosti páchanej na zvieratách
Čítajte viac >

Deti v MŠ v Handlovej využívajú hipoterapiu.

Riaditeľka Marcela Jakubíková, informovala, že liečebná jazda na špeciálne vycvičených poníkoch je novinkou, oproti minulému školskému roku. Hipoterapia je určená pre deti so zdravotným znevýhodnením vo veku tri až šesť rokov.

"V našom predškolskom zariadení máme deti, ktoré majú diagnostikovaný autizmus, poruchy správania, ale aj problémy s komunikáciou. Očakávame, že pravidelná terapia pomôže k ich lepšiemu psychickému stavu a tak isto minimalizujeme negatívne emočné prejavy," skonštatovala riaditeľka.

Jakubíková ďalej priblížila, že prvé stretnutie detí s poníkmi dopadlo veľmi dobre. Škôlkari sa najskôr s nimi spoznávali, hladkali a dotýkali sa ich, aby si neskôr mohli na nich zajazdiť. Terapie sa podľa riaditeľky plánujú zúčastňovať asi dvakrát za mesiac a radi privítajú deti so zdravotným znevýhodnením z ostatných handlovských škôlok.

Celým procesom škôlkarov sprevádzala vyškolená chovateľka koní Denisa Bolfová z občianskeho združenia Koníčkovo, ktorá hipoterapiu zabezpečuje a zároveň v minulosti pracovala ako učiteľka.

Bolfová vysvetlila, prečo je tento typ terapie dôležitý "Pohyb koňa je podobný pohybu človeka a jazda na ňom je užitočná preto, že sa aktivujú svaly, ktoré bežne nepoužívame. Hipoterapia je vhodná pre deti trpiace skoliózou, detskou mozgovou obrnou a autizmom," doplnila.

Hipoterapia je špeciálna forma fyzioterapie prostredníctvom koňa. Zviera napodobňuje chôdzu človeka, ktorého končatiny sú odľahčené, a spoločný pohyb vedie k uvoľňovaniu stuhnutých svalov. Pri jazde na ňom dochádza okrem narovnania chrbtice aj k zlepšovaniu chôdze a oslabovaniu svalového napätia.


Súvisiaci článok
V Handlovej videli diviaky. "Nekŕmte divú zver!" vyzýva mestská polícia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť