Sobota 27. 07. 2024 07:26:04 | Meniny má Božena

Pôrodnice v Prešovskom kraji ponúkajú mamičkám predpôrodnú prípravu

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Pôrodnice v Prešovskom kraji ponúkajú budúcim mamičkám kurzy predpôrodnej prípravy na pôrod, aby boli na príchod svojho vytúženého dieťatka pripravené čo najlepšie. Vďaka tomu získajú množstvo informácií nielen mamičky, ale aj ich partneri, aby spolu zvládli náročné obdobie tehotenstva, samotný pôrod, obdobie šestonedelia a v neposlednom rade aj starostlivosť o bábätko.

Lenka Ménová|18. apríl 2024|10:40:04

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Týždeň dobrovoľníctva - hľadajú sa hrdinovia malých veľkých skutkov. Nezáleží na tom, či máte skúsenosti, cení sa ochota
Čítajte viac >

Kurzy predpôrodnej prípravy sú zvyčajne vedené certifikovanými lektorkami, laktačnými poradkyňami i lekármi – neonatológmi. Často prebiehajú na viacerých stretnutiach, pričom jedno stretnutie môže trvať približne 60 – 90 minút. V rámci kurzov, ktoré organizujú nemocnice, prevedú záujemcov priestormi pôrodnice, oddelením šestonedelia i novorodeneckým oddelením. Väčšina nemocníc ponúka kurzy predpôrodnej prípravy zadarmo tým mamičkám, ktoré sa rozhodnú porodiť dieťatko v ich nemocnici.

Okrem nemocníc ponúkajú kurzy aj pôrodné asistentky, ktorých úloha v pôrodníctve je mimoriadne dôležitá. Najväčším prínosom takéhoto kurzu je to, že pôrodná asistentka dôkáže poskytnúť praktické a odskúšané rady na stovkách pôrodov. Vďaka tomu sa môžu budúce mamičky pripraviť na príchod dieťatka v pokoji a s rozvahou.

Prešovčanka Anita Semančíková je profesionálna pôrodná asistentka, ktorá organizuje pre budúce mamičky kurzy predpôrodnej prípravy v Rodinnom oddychovom centre EMERKA v Prešove. Tejto činnosti sa venuje už 10 rokov a za ten čas pripravila na pôrod a materstvo už viac ako 500 žien. V roku 2018 prispievala aktívne do rubriky „Pôrodná asistentka radí“ v časopise Mama a ja. Na jej YouTube kanáli nájdete viac ako 30 videí s témou materstva.

„Každá budúca mamička by mala v rámci aktívneho rodičovstva absolvovať predpôrodné stretnutia. Dozvie sa tak všetko o tehotenstve, príprave na pôrod, o pôrode od A po Z, čo robiť v prípade, ak nastanú komplikácie a je potrebné operačné ukončenie tehotenstva, spozná šestonedelie, dojčenie a základnú starostlivosť o novorodenca. K tomu samozrejme aj cvičíme, diskutujeme, ponúkam tiež mnoho praktických rád. Kurz predstavuje 9 hodín zaujímavých informácií v rámci pripravy na významnú životnú rolu. Ženy idú do pôrodnice pre zážitok a nie len prežiť, a to im všetkým prajem. Zažila som pôrod syna v zahraničí s dvojhodinovým bondingom skin to skin, čo môj postoj veľmi ovplyvnilo a predávam ho ďalej,“ zverila sa nám so svojou osobnou skúsenosťou Anita.

Čo je to bonding

Bonding je emočné spojenie matky s dieťaťom bezprostredne po narodení, kedy sa ešte neumyté bábätko kladie mamičke „koža na kožu“. Dieťa vníma matkin dych, tlkot srdca i vône. Väčšina detí sa počas tohto spojenia sama prisaje. Súčasťou bondingu je pohľad z očí do očí, ktorý pre obe strany zanechá veľmi silný zážitok.

Zdroj: Anita Semančíková

Súvisiaci článok
Prešovská fakultná nemocnica po pol roku zrušila zákaz návštev. Dôvodom zákazu bol zvýšený počet pacientov s hepatitídou typu A
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť