Sobota 27. 07. 2024 09:49:27 | Meniny má Božena

V Tatrách platí jarná uzávera, pomôcť má chráneným zvieratám. Horolezcov sa týka prvýkrát, tí majú výhrady

TANAP/ V Tatrách začala jarná uzávera. Má pomôcť chráneným zvieratám – kamzíkom, svišťom, či medveďom, priviezť na svet mláďatá. Prvýkrát sa však uzávera týka aj horolezcov. Tí mohli na jar už liezť. Teraz nie a nesúhlasia s tým. Dobrou správou však je, že uzávera potrvá o 15 dní kratšie, len do 1. júna.

Michal Filek|17. apríl 2024|09:00:06

Kamzíky privádzajú na svet mladé. Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Tatranský národný park

Súvisiaci článok
V piatok by sa dožil 110 rokov František Mrázik. Na Slovensku zakladal Horskú službu, do Vysokých Tatier pritiahol MS v lyžovaní
Čítajte viac >

V Tatranskom národnom parku začala platiť jarná uzávera, ktorá plynulo nadväzuje na zimnú. Platiť začala v utorok 16. apríla a potrvá do 31. mája.

Ako informuje verejnoprávna televízia RTVS, prvýkrát sa však jarná uzávera týka aj horolezcov. Tí doteraz mohli už na jar vo vysokohorskom teréne liezť. Zákaz mali len skialpinisti.

Hovorkyňa správy TANAP-u Nina Obžutová pre RTVS uviedla, že príroda potrebuje na jar čas, aby sa zobudila. Hlavne zvieratá, ktoré privádzajú na svet mladé.

Horolezci však nesúhlasia. Bežne mohli liezť od jari, až do jesene. Tento rok môžu začať až v lete, 1. júna.

Podľa Petra Kötelesa zo horolezeckého spolku JAMES ich to neteší. Hovorí totiž, že zatiaľ čo skialpinisti sa pohybujú na väčšom priestore a bežne prejdú aj dve – tri doliny, horolezci sú len na jednom, obmedzenom teritóriu. Na jednej skale celý čas. Preto horolezci vnímajú obmedzenie ako nelogické.

K zmene návštevného poriadku, ktorý toto obmedzenie zavádza, prišlo vraj 80 pripomienok. TANAP ich vraj bude, podľa hovorkyne, postupne vyhodnocovať a zapracovávať do jeho úpravy.

Zoológ a odborník na svište Pavel Ballo pre RTVS povedal, že šesť týždňov pokoja je pre zvieratá veľmi dôležitých. Rodia sa kamzíky, medvedice vyvádzajú mladé a vyhrabávajú sa svište. Pre tie sú Vysoké Tatry najsevernejším teritóriom ich výskytu v Európe.

Ak by v týchto dňoch nemali pokoj, mohlo by to znamenať ich úbytok.


Súvisiaci článok
Pozor na žaby na cestách, migrujú na liahniská! V TANAP-e ich odchytávajú a prenášajú cez cestu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť