Sobota 27. 07. 2024 06:51:48 | Meniny má Božena

Hasičské cvičenie na Zvolenskom zámku chce predísť požiarom, aký bol ten v Banskej Štiavnici

ZVOLEN/ V utorok 16. apríla bude na Zvolenskom zámku prebiehať veľké hasičské cvičenie. Sústredená bude technika z celého Banskobystrického kraja, hasiči preto v blízkosti Zvolenského zámku vyzývajú vodičov k zníženiu rýchlosti a zvýšeniu ostražitosti.

Andrea Chudová|15. apríl 2024|18:55:17

Ilustračné foto. Zdroj: pixabay.com

Súvisiaci článok
Chcete vypestovať dlhoveké odrody ovocných stromov? V mestskom sade v Žiari nad Hronom s tým majú skúsenosť
Čítajte viac >

Veľké hasičské cvičenie sa uskutoční v utorok 16. apríla od 8.00 do 12.00 na Zvolenskom zámku. Hasiči upozorňujú, že technika sa bude pohybovať po viacerých uliciach mesta.

Zvýšená opatrnosť a ohľaduplnosť bude potrebná predovšetkým:

  • na svetelnej križovatke pod zámkom,
  • na križovatke ulíc Študentská a Námestie SNP,
  • na Dobronivskej ceste.

V okolí Zvolenského zámku bude sústredené veľké množstvo hasičskej techniky z celého Banskobystrického kraja a množstvo ďalších záchranných zložiek.

Ak máte možnosť zvoliť alternatívnu trasu, urobte tak, aby ste ste sa vyhli možným neželaným komplikáciám a zdržaniu. Na plynulosť a bezpečnosť dopravy bude na dôležitých bodoch a križovatkách dohliadať polícia mesta Zvolen.

436333163_819750303520611_1319936537935603166_n.jpg

Požiarom vzácnych pamiatok treba predchádzať

Hasiči si musia prakticky vyskúšať, ako zasahovať pri požiaroch historických pamiatok:

"V našom zásahovom obvode sú sústredené pamiatky a diela historického a celonárodného významu. Preto si aj my potrebujeme reálne precvičiť, čo robiť a čo nerobiť, v prípade, že by sa chcela nedajbože zopakovať minuloročná Banská Štiavnica napríklad u nás, v Slovenskej národnej galérii," uvádzajú hasiči stanice Zvolen na svojom Facebooku.

Požiar v Banskej Štiavnici

Požiar v Banskej Štiavnici vypukol 18. marca 2023 a postihol historické centrum mesta. Oheň sa vďaka silnému vetru rýchlo rozšíril na viacero budov, vrátane miestnych atrakcií ako Banka lásky a múzeum Berggericht. Na mieste zásahu pracovalo viacero profesionálnych a dobrovoľných hasičov, vojaci a ďalší dobrovoľní pomocníci.

8420776_1000x.jpg Požiarom poškodené budovy v centre Banskej Štiavnice. Zdroj: TASR

Príčinou požiaru bol pravdepodobne elektrický skrat v podkroví strechy meštianskeho domu na Námestí svätej Trojice. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu a slovenská vláda schválila finančnú pomoc vo výške 11 miliónov eur na obnovu postihnutých pamiatok.


Súvisiaci článok
Podpaľača z košickej psychiatrickej kliniky vzali policajti do väzby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť