Piatok 03. 05. 2024 03:40:42 | Meniny má Galina, Timea

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ponorte sa do temnej noci, akú ste možno ešte nevideli. V Parku tmavej oblohy sú hviezdy na dosah!

NÁRODNÝ PARK POLONINY/ Na väčšinu našich výletov vyrážame cez deň, pokojne aj ráno, aby sme všetko stihli kým je ešte svetlo. Priaznivé počasie a slnečný deň sú dôležité premenné, ktoré môžu ovplyvniť celú výpravu. Náš dnešný výlet bude však z celkom iného súdka a začne sa až po západe slnka. Vydajte sa s nami spoznať kúzla tej najtmavšej noci!

Alžbeta Mareková|14. apríl 2024|09:10:28

Ilustračná foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Viete, že na Slovensku môžete zažiť plavbu po bájnej rieke Styx? Čaká vás v jaskyni Domica!
Čítajte viac >

Národný park Poloniny sa rozprestiera na hraniciach troch krajín: Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Aby sme sem mohli zavítať, musíme sa vydať na východ. Až na najvýchodnejšiu časť našej krajiny. Tento národný park je najmenej navštevovaným na Slovensku, čo v kombinácii s jeho nízkou hustotou osídlenia spôsobilo, že ide o oblasť s minimálnym vplyvom človeka na životné prostredie. Okrem rozmanitej fauny a flóry nájdeme na území parku ešte jednu veľkú unikátnosť- Park tmavej oblohy.

1 www.astrokolonica.sk.jpg Zdroj: www.astrokolonica.sk

„Z hľadiska svetelného znečistenia je územie Národného parku Poloniny najtmavšou oblasťou na Slovensku. Prirodzená nočná tma a nočné biorytmy všetkých živých organizmov sú najmenej narušené. Aj vďaka tomu je na území národného parku mimoriadna koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín, a živočíchov. Parkom tmavej oblohy prechádza 49. rovnobežka,“ uvádza Park tmavej oblohy na svojej webovej stránke.

2 www.astrokolonica.sk.jpg Zdroj: www.astrokolonica.sk

V tejto výnimočnej oblasti sa turistom naskytujú kvalitné podmienky na pozorovanie nočnej oblohy. Výborne viditeľná je napríklad Mliečna cesta a čo sa týka hviezd, za ideálnych podmienok ich uvidíte tisíce. Pred svetelným smogom z okolitých miest vás chránia nepreniknuteľné hory.

3 Facebook NP Poloniny.jpg Zdroj: Facebook/ NP Poloniny

„Park tmavej oblohy Poloniny bol založený s cieľom informovať laickú a odbornú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, vzdelávať v problematike ochrany nočného životného prostredia a svetelného znečistenia, propagovať a ochraňovať prírodne tmavú nočnú oblohu, ktorá je základom ochrany prírodného prostredia pred svetelným znečistením a tiež nevyhnutnou podmienkou pre kvalitné nočné astronomické pozorovania,“ vysvetľuje Park tmavej oblohy.

4 www.astrokolonica.sk.jpg Zdroj: www.astrokolonica.sk

V Humennom sa nachádza Vihorlatská hvezdáreň, ktorá má vysunuté pracovisko- Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. Organizujú pozorovania nočnej oblohy pre malé aj väčšie skupiny, pričom sa venujú observácii aktuálne dostupných objektov blízkeho i vzdialeného vesmíru pomocou ďalekohľadu a orientácii na oblohe.

Pozorovanie nočnej oblohy na takomto mieste je vskutku jedinečný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Na pohľady, ktoré vám poskytne tá najtmavšia noc, určite nikdy nezabudnete.

Pri predstavovaní Parku tmavej polohy sme použili informácie z týchto zdrojov: www.astrokolonica.sk, www.nppoloniny.sk, www.poloniny.svetelneznecistenie.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaplnka, kde sa zbieha najviac cyklotrás
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť