Piatok 03. 05. 2024 08:16:10 | Meniny má Galina, Timea

SRDCOM Z DEDINY: Obec Ľubeľa, mimoriadne očarujúce miesto silných historických udalostí

ĽUBEĽA/ Liptovský región je unikátny v mnohých smeroch. Slovensko reprezentuje nielen malebnou prírodou, ale aj kultúrnym a folklórnym bohatstvom. Turistov láka nespočetnými atrakciami a domáci tu nájdu sviežu klímu pohody a pokoja. Všetky naše regióny majú svoje kúzlo, ale Liptov akosi výraznejšie podčiarkuje pôvaby našej domoviny. Iste už viete, že aj dnes sa vydávame na potulky Liptovom. Zaujíma nás však konkrétna dedinka, v ktorej sa stretajú kúzla regiónu s ťažkými historickými príbehmi. Poďte s nami spoznať Ľubeľu!

Alžbeta Mareková|16. apríl 2024|17:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Ľubeľa

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Počuli ste už o lietajúcom Cypriánovi? Spoznajte tajomstvá obce Červený Kláštor!
Čítajte viac >

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1278, keď kráľ Ladislav IV. daroval Jánovi Galicusovi územný majetok dovtedy patriaci k Ľubeli. Predtým bolo územie dnešnej obce majetkom uhorského kráľa.

„Kráľ si časť ľubeľských majetkov ponechal aj v 14. a 15. storočí. Patrili ku hradnému panstvu Liptovského hradu. Po zániku Liptovského hradu v roku 1474 bola kráľovská časť Ľubele pričlenená k majetkom hradu Likava. V tomto období sa pre spomínanú časť obce zaužíval názov Kráľovská (Kyral Lubele),“ uvádza obec Ľubeľa na svojej webovej stránke.

1 www.lubela.sk.jpg Zdroj: www.lubela.sk

Do 16. storočia obec vstupovala ako domov šiestich sedliackych usadlostí, dvoch usadlostí slobodníkov a jednej usadlosti richtára. Vtedy ešte nikto netušil, že celé územie zasiahne katastrofa obrovských rozmerov. Obyvatelia umierali dôsledkom ukrutného hladomoru a narastajúcej epidémie cholery.

„V roku 1831 postihla celý Liptov a iné oblasti Uhorska dovtedy nevídaná epidémia cholery. Už pred vypuknutím epidémie v Liptove bolo 15. júla 1831 vydané krajinské nariadenie, ktoré malo zamedziť šírenie cholery. Cholera sa v Liptove prejavila prvýkrát 25. júla 1831 a trvala až do 15. januára 1832. V Ľubeli vtedy zomrelo 81 ľudí,“ objasňuje obec.

2 www.lubela.sk.jpg Zdroj: www.lubela.sk

V 19. storočí v obci fungovala rímsko-katolícka škola, v roku 1945 bola pretvorená na Národnú školu. Po vzniku Československej republiky sa dal život v obci ešte viac do pohybu. Organizovali sa ochotnícke divadelné predstavenia, ktoré si obľubu nadšeného publika udržali až do dnešných dní. Vznikol aj dobrovoľný hasičský zbor. V nasledujúcej, smutnej kapitole dejín bola obec viac, ako len nečinným pozorovateľom. Ukázala statočnosť a nehynúcu odvahu svojich obyvateľov, ale stala sa aj centrom diania tragédií.

„Ešte pred vypuknutím Slovenského národného povstania odišla štvorčlenná skupina odbojárov pod vedením Petra Kubíka 9. augusta 1944 do partizánskeho tábora pod Prašivú a neskôr sa stali príslušníkmi brigády kapitána Jána Nálepku a 1. československej brigády M. R. Štefánika. Po ústupe partizánskych a vojenských jednotiek do hôr, boli obyvatelia obce v úzkom kontakte s partizánskym oddielom Kirov a štvrtou partizánskou brigádou,“ vysvetľuje obec.

Osudným sa Ľubeli stal marec 1945, kedy partizáni napadli nemeckú hliadku pohybujúcu sa v obci. Dvaja nemeckí vojaci prišli o život. Nasledoval krutý a intenzívny útlak obyvateľstva trestnou jednotkou SS, ktorá dedinu obkľúčila, ostreľovala a napokon aj obsadila. Nemci nemilosrdne zastrelili štyroch ľudí a vypálili mnohé domy i hospodárske budovy. Až tridsaťjeden obyvateľov obce bolo odvlečených do koncentračných táborov... Začiatkom apríla 1945 obec oslobodila sovietska armáda.

3 Facebook Ľubeľa.jpg Zdroj: Facebook/ Ľubeľa

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce Ľubeľa, Ing. Erik Gemzický, PhD., MBA.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Teraz, asi ako každú obec po zimnom období, nás čakajú opravy miestnych komunikácií, ktoré nemáme celkovo v dobrom stave. Avšak, je pred nami veľká výzva a to odkanalizovanie celej obce, čiže chceme kompletne zrekonštruovanie ciest v obci realizovať až po rozkopávkových prácach. Na projekt odkanalizovania dvoch obcí – Ľubele a Liptovských Kľačian – chceme získať financie z eurofondov a je to pre nás priorita číslo jeden.

V tomto roku však ideme vybudovať dva nové antukové kurty na tenis a volejbal, ktoré dotvoria náš športový areál. Na spomínaný projekt sme získali finančné prostriedky z Fondu na podporu športu. Taktiež ideme postaviť nové detské ihrisko aj s workoutovými prvkami, na ktoré sme získali dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

4 www.lubela.sk.JPG Zdroj: www.lubela.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Sme obec, ktorá má 1205 obyvateľov a v ktorej máme veľmi dobrú občiansku vybavenosť a pestrosť služieb. Okrem tých projektov, ktoré urobíme tento rok, sme naplánovali mnoho ďalších rozvojových aktivít, na ktoré chceme využiť financie z rôznych dotačných schém a eurofondov, ale nezabúdame ani na spoločenský život v našej obci, ktorý je veľmi bohatý na kultúrne a športové podujatia. Čiže popri bežnom kolorite chodu obce, chceme podmienky života nás obyvateľov posunúť k vyššej kvalite a s dôrazom na plánovaný všestranný rozvoj. A to sa darí vtedy, keď je dobrá klíma v obci z hľadiska medziľudských vzťahov. Na to však som nesmierne hrdý, že v obci vládne pokojná a priateľská atmosféra.

5 www.lubela.sk.jpg Zdroj: www.lubela.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Cez našu obec vedie cyklotrasa a tak turisti, cyklisti sa môžu previezť aj našou obcou. Turisti sa môžu vybrať na ľahkú turistiku Kľačianskou dolinou. Z vrchu Viackov sa návštevníkom naskytne veľmi pekný výhľad na Liptovskú Maru.

6 www.lubela.sk.jpg Zdroj: www.lubela.sk

Obec Ľubeľa oplýva sviežou a priateľskou atmosférou, flexibilne odpovedá na výzvy dnešnej doby a nepretržite skvalitňuje svoje služby. Svojou modernosťou, estetickosťou a čistým prostredím, harmonicky vsadená do majestátnosti okolitej prírody, poskytuje obyvateľom skvelé miesto na život. Je tu čulý kultúrny, športový a spoločenský ruch, každý si príde na svoje. Pre turistov je atraktívna aj vďaka cyklotrase a možnostiam prechádzok po malebnom okolí. Ak sa rozhodnete skúmať krásy Liptova, určite sa tu zastavte. Odmenou vám budú pohľady na utešený kraj a radostné prostredie, ktoré stojí na mieste tak silných historických udalostí.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Ľubeľa www.lubela.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Čarovné miesto na úpätí Tatier. Spoznajte obec Mlynčeky!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť