Sobota 27. 07. 2024 09:07:04 | Meniny má Božena

Rekonštrukcia hlavného ťahu v Žiari nad Hronom skončí v apríli. Čo bude s opravou mosta ponad železnicu?

ŽIAR NAD HRONOM/ Na ceste I/9 v úseku Lutila - intravilán - Žiar nad Hronom - Ladomerská Vieska prebieha od júla minulého roka oprava podkladových a asfaltových vrstiev vozovky a výmena prvkov pasívnej bezpečnosti. Zhotoviteľ, Slovenská správa ciest, garantuje ukončenie prác na Ulici SNP do konca apríla.

Andrea Chudová|22. február 2024|14:27:00

Ulica SNP v Žiari nad Hronom bude zrekonštruovaná do konca apríla 2024. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia hlavného ťahu pokračuje, Žiarčania jazdia už pol roka bez semaforov
Čítajte viac >

Po zimnej prestávke sa práce na rekonštrukcii cesty I/9 v Žiari nad Hronom opäť rozbehli. Stavebné práce boli prerušené 21. decembra 2023 a boli obnovené 8. januára.

"Práce sa postupne opäť rozbiehajú. Ich ďalší postup bude do istej miery ovplyvňovať počasie, a teda poveternostné podmienky v jarných mesiacoch. V súčasnosti sa pracuje na svetelných semaforoch, na moste ponad Hron a začínajú sa rozbiehať aj práce na podchode," komentuje situáciu hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Rekonštrukcia priniesla aj práce naviac, tvrdí Jana Lukáčová: "Práce naviac vznikli z požiadaviek mesta, okresného dopravného inšpektorátu a okresného úradu. Ďalšie práce si vyžiadali aj niektoré konštrukcie, reálny stav ktorých bol zistený po odkrytí."

Fakt, že niektoré práce nemožno vykonávať v zimnom období nemá vplyv na dodržanie zmluvne dohodnutého termínu ukončenia prác. "Zhotoviteľ predložil nový harmonogram prác, kde garantuje dodržanie termínu koniec apríla 2024 s dostatkom kapacít na zvládnutie stavby v stanovenom termíne," dodáva Lukáčová.

IMG_8081_46f3d08140.jpg Celý úsek rekonštrukcie má dĺžku 5 740,57 m. Zdroj: Andrea Chudová

Rekonštrukcia mosta ponad železnicu je zložitá

Most nad železnicou bol plánovanou stavebnou činnosťou, ktorá mala pôvodne určeného dodávateľa. Avšak, po identifikácii neočakávaných udalostí, ktoré viedli k výraznému nárastu nákladov, sa Slovenská správa ciest dohodla so dodávateľom na ukončení zmluvy.

"V minulom roku sme opätovne vyhlásili verejné obstarávanie zhotoviteľa, no nebola predložená ani jedna cenová ponuka. Preto sa v súčasnosti znovu pripravujú podklady na vyhlásenie verejnej súťaže. Ak sa podarí „vysúťažiť“ dodávateľa stavebných prác, bude rekonštrukcia mosta prebiehať ako samostatná stavba," dodáva na záver hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.


Súvisiaci článok
Na ceste pod Strečnom prebieha výber toho, kto zrealizuje záchranné práce. Inak je stále rovnako nebezpečná!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť