Sobota 27. 07. 2024 09:19:28 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Budatínsky hrad, miesto s bohatou históriou a príbehom nešťastnej lásky

ŽILINA/ Tam, kde sa Kysuca stretáva s Váhom, v Žilinskej mestskej časti Budatín, stojí unikátny zámok. Počiatky tohto niekdajšieho kráľovského majetku siahajú do 13. storočia a je to jedna z najstarších architektonických pamiatok na území Žiliny. Poďte s nami dnes spoznať Budatínsky hrad!

Alžbeta Mareková|20. február 2024|12:00:06

Zdroj: Považské múzeum

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nová krížová cesta v Strečne očarí výhľadmi aj svojím príbehom
Čítajte viac >

Naša cesta povedie na sever Slovenska, do krajského mesta Žilina. Mestskú časť Budatín oddeľuje od centra mesta Váh. V minulosti to bývala samostatná obec, súčasťou mesta Žilina sa stala v roku 1949. Hrad tu bol vybudovaný koncom 13. storočia, pôvodne uprostred močarísk na malom brale, ktoré pre tento účel zväčšili navozením hliny.

Okolie hradu je zaujímavé aj dnes. Nachádza sa tu utešený park, ktorý svojim návštevníkom poskytne možnosť na príjemnú prechádzku spojenú so spoznávaním histórie prostredníctvom informačných panelov. Okrem toho sa v tomto oku lahodiacom prostredí pravidelne konajú aj rôzne podujatia.

1.JPG Zdroj: Považské múzeum

Samotný hrad často striedal majiteľov. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1321. Jeho majiteľom bol Matúš Čák Trenčiansky, neskôr Žigmund Luxemburský, ktorý hrad daroval manželke Barbore. V roku 1429 sa hrad spomína ako spustnutý, následne sa dostal do vlastníctva Juraja z Hatného. V tomto období prebehli výrazné opravy a obnovy hradu.

2.JPG Zdroj: Považské múzeum

Ďalšími pánmi hradu boli Suňogovci, ktorí ho vlastnili až do roku 1798 a za ich vlastníctva došlo znova k mnohým opravám a prerábkam. Posledný majitelia hradu boli Čákiovci, ktorí ho vlastnili do roku 1945. Pri požiari, ktorý v roku 1849 vznikol, hrad úplne vyhorel. Práve Čákiovcom Budatínsky hrad vďačí za svoju finálnu podobu, pretože ho po požiari obnovili a prestavali.

3.JPG Zdroj: Považské múzeum

Od roku 1956 hrad využíva Považské múzeum. V rokoch 2006 až 2007 prebiehal v hrade aj v priľahlej oblasti archeologický výskum. Neskôr došlo k revitalizácii Budatínskeho parku a v roku 2012 sa začalo s obnovou budovy hradu.

4.JPG Zdroj: Považské múzeum

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedala Magdaléna Lacková, marketingová pracovníčka a hovorkyňa Považského múzea. Objekty, ktoré priťahujú záujem návštevníkov, predstavila Katarína Maršalová, vedúca lektorov.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Budatínsky hrad je otvorený celoročne od utorka do nedele od 9.00 do 16.00 a jeho prevádzka si vyžaduje niekoľko osôb. Okrem pokladníčky sú to aj lektori. Ich počet závisí od toho, či je hlavná letná sezóna alebo zimná sezóna, takisto či je pracovný deň alebo víkend. Návštevníci si prezerajú hrad individuálne, ale na vybraných stanovištiach stretnú lektorov, ktorí im poskytnú zaujímavé informácie. Dĺžka takejto prehliadky závisí od času a záujmu jednotlivých návštevníkov. Niektorí sa zdržia pol hodinu, iní aj hodinu a pol.

Počas letných prázdnin ponúkame okrem individuálnych prehliadok aj prehliadky sprevádzané. Pre vopred objednané školské alebo iné skupiny vieme zabezpečiť prehliadky s lektorom počas celého roka. Tie trvajú približne 80 minút.

Okrem Budatínskeho hradu patrí do areálu aj Drotársky pavilón a kaplnka. Tieto objekty si môže návštevník prezrieť v cene vstupného do hradu. Prehliadky v Drotárskom pavilóne prebiehajú len s lektorom a trvajú pol hodinu. Prehliadka v kaplnke je taktiež s lektorom, ale návštevník si môže priestor pozrieť aj bez výkladu. Areál Budatínskeho hradu je skutočne krásny, turisti tu môžu stráviť celý deň, pozrieť si jednotlivé expozície, poprechádzať sa po parku a vychutnať si svoj voľný čas v príjemnom prostredí.

5.jpg Zdroj: Považské múzeum

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Momentálne sa venujeme príprave dokumentácie na obnovu expozície, ktorá by zatraktívnila prehliadku hradu a prilákala ešte viac návštevníkov. V prípade finančných prostriedkov by sme radi obnovili aj severnú fasádu Budatínskeho hradu a nádvorie, ktoré by sa stalo ďalším príjemným miestom na trávenie času v areáli.

6.jpg Zdroj: Považské múzeum

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Návštevníkov nášho hradu fascinujú najmä tri veľké a prepracované modely hradu, ktoré sa nachádzajú v archeologickej expozícii a približujú jeho podobu v priebehu viacerých storočí. Takisto ich zaujme osoba posledného majiteľa hradu, grófa Gejzu Čákiho. Jeho život bol skutočne zaujímavý a pokojne by sa mohol stať podnetom pre historický film. Raritou je expozícia drotárstva umiestnená v samostatnom Drotárskom pavilóne. Toto unikátne slovenského remeslo vzniklo práve v okolí Žiliny a od roku 2019 je zapísané aj v zozname UNESCO. Návštevníkov fascinuje, čo všetko dokázali slovenskí drotári z drôtu vyrobiť.

8.JPG Zdroj: Považské múzeum

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Hlavná sezóna na Budatínskom hrade je vždy veľmi bohatá. Podujatia mávame počas celého roka, ale tie najväčšie sú tradične cez leto. Ak by sme šli chronologicky, na Kvetnú nedeľu, teda 24. marca chystáme v parku Krížovú cestu, ktorá spojí veriacich v spoločnej modlitbe počas pôstneho obdobia.

Prvú májovú sobotu pripravujeme na hrade zážitkovú prehliadku v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA s názvom Generál o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Počas 10. až 12. mája sa bude v areáli konať podujatie Jarná krása, ktoré láka všetkých milovníkov rastlín. Navyše, v sobotu bude zároveň prebiehať aj Deň poľskej kultúry, ktorý ponúkne pestrý program našich partnerov z Poľska. V nedeľu 19. mája by sa malo uskutočniť podujatie Deň rodiny.

7.jpg Zdroj: Považské múzeum

Prvé júnové dni nás čakajú aktivity v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad. V tomto mesiaci sa uskutočnia aj rôzne vernisáže pripravovaných výstav či koncerty. Prázdniny otvoríme na podujatí Budatínske leto, ktoré sa uskutoční v nedeľu 7. júla. Počas celého leta plánujeme v parku i hrade rôzne pravidelné aktivity pre rodiny s deťmi, napríklad komentované prehliadky výstav a tvorivé dielne. Okrem toho sa v júli a auguste budú v areáli konať tradičné veľké podujatia ako Dračie dni, Kultúra pod hviezdami a tento rok nás na konci prázdnin čaká aj divadelný festival.

V septembri sa môžu všetci priaznivci detektívok tešiť na ďalší prípad Sherlocka Holmesa a počas posledného víkendu privítame šikovných remeselníkov na podujatí Stretnutie drotárskych majstrov. Hlavnú sezónu ukončíme v sobotu 12. októbra na obľúbenom Budatínskom rínku, ktorý láka bohatým programom v celom areáli.

9.jpg Zdroj: Považské múzeum

POVESŤ

K Budatínskemu hradu sa viaže aj povesť, ktorá je spojená s rodinou Suňogovcou. Povesť spomína krásnu dievčinu Katarínu, ktorá očarila každého široko ďaleko. Tú pravú a vzájomnú lásku našla u rytiera Forgáča, čo veľmi nahnevalo jej otca. Ten totiž svoju dcéru sľúbil starnúcemu pánovi Vršateckého hradu- Jakušicovi. Katarína protestovala, naliehala i plakala, ale nepomohlo nič.

S nadchádzajúcimi zásnubami sa chcela ešte raz stretnúť so svojou láskou, ale jej otec odhalil ich schôdzku. Svoju dcéru sa rozhodol potrestať najprísnejším trestom, dal ju zamurovať do výklenku veže tam, kde sa nachádzal ich rodinný erb. Jej milý Franko Forgáč ju za pomoci svojho vojska oslobodil, sám však potom padol rukou jej snúbenca Jakušica. Ten násilím odviedol Katarínu na svoj hrad a zobral si ju za manželku. Osud krásnej Kataríny teda nemal šťastný koniec, napriek tomu ešte i dnes prichádzajú dievčiny k erbu v hradnej veži. Hovorí sa, že ak sa ho dotknú, prinesie im šťastie vo výbere ich vyvoleného.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.pmza.sk, www.tikzilina.eu


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Fiľakovský hrad, niekdajšia perla Uhorska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť