Sobota 27. 07. 2024 07:46:21 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nová krížová cesta v Strečne očarí výhľadmi aj svojím príbehom

STREČNO/ Dnes vám ukážeme miesto, ktoré vám spríjemní deň hneď po niekoľkých stránkach. Čaká vás príjemná nenáročná prechádzka, nádherné výhľady do diaľky a ak ste veriaci, aj stretnutie s Bohom. Navštívime najnovšiu krížovú cestu na území Žilinského okresu, a to v Strečne. Vznikala dva roky vďaka nadšeniu a zanieteniu miestnych veriacich.

Michala Stanikova|17. február 2024|11:00:06

Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Kalvária, ktorú vybudovali z úcty ku nevšednej kaplnke
Čítajte viac >

Obec Strečno ani nemusíme veľmi predstavovať. Verejnosti je známa nielen pre stredovekú zrúcaninu s rovnomenným názvom, ale aj pre takmer každodenné kolóny tvoriace sa na ceste prvej triedy medzi Žilinou a Vrútkami.

Vychýrená lokalita

Hoci prvá písomná zmienka o obci pochádza zo začiatku 14. storočia, jej história siaha oveľa ďalej, až do obdobia pred naším letopočtom, a to konkrétne do púchovskej kultúry. Ľudia už v dávnej minulosti vycítili potenciál tohto miesta a vyberali si ho za svoj domov. Podľa archeologických nálezov sa tu v priebehu 9. až 11. storočia nachádzalo slovanské sídlisko. V tomto období bola na miestnom brale Bieda postavená stredoveká drevená pevnôstka, predchodkyňa kamenného hradu, ktorý prežil až do dnešných čias.

Hrad Strečno, ktorý sa v minulosti považoval za najlepšie opevnený hrad v regióne a bol istú dobu sídlom strečnianskej (žilinskej) župy, zostal opustený koncom 19. storočia. S jeho rozsiahlou rekonštrukciou sa začalo v roku 1977 a trvala neuveriteľných 18 rokov. Opravený hrad bol návštevníkom po prvýkrát predstavený v roku 1995.

Obyvatelia Strečna sa v minulosti živili lovom rýb a pltníctvom, ktoré sa tu komerčne prevádzkuje dodnes. Strečno má okrem historických a kultúrnych pamiatok aj prírodnú, a to Domašínsky meander (ojedinelý riečny jav), na ktorý je najkrajší výhľad práve zo susedného Starého hradu.

Strečno je známe najmä vďaka zrúcanine hradu a ťažko prejazdnou cestou I/18. Zdroj: Michala Staníková, FB/Obec Strečno

Na Bôreku

Z pohľadu demografie patrí Strečno medzi väčšie obce v okrese, v súčasnosti tu žije okolo tritisíc obyvateľov. V obci majú silné zastúpenie katolíci, súčasný kostol pochádza z roku 1847, pričom prvý kostol bol v Strečne postavený o takmer storočie skôr. Neďaleko od kostola vznikla nedávno krížová cesta, na ktorú by sme vás dnes chceli zobrať.

Krížová cesta bola vybudovaná na miestnom pahorku Bôrek oproti kopcu Špicák, na ktorom stojí vyhliadková veža a pod ním hrad Strečno. Na Bôrek, a teda ku krížovej ceste sa dostanete z obce viacerými cestami, my vám dnes ukážeme jednu z nich.

Aby sme si prechádzku predĺžili, parkujeme v susednej obci Nezbudská Lúčka a po lávke, ktorá vedie ponad Váh, prechádzame do Strečna. Mostík pre peších prešiel nedávno kompletnou rekonštrukciou a na niekoľko mesiacov bol úplne uzavretý. Na konci mostíka sa vydávame napravo a smerujeme do centra obce. Pri miestnych potravinách Jednota bočíme z hlavnej cesty doľava - na vedľajšiu miestnu komunikáciu.

Pri odbočke sa nachádza turistický smerovník. My sa držíme zelenej značky, ktorá nás má doviezť na vyhliadkovú vežu Špicák. Približne po 300 metroch prechádzame popod cestu I/18 podchodom a vydávame sa po štrkovej ceste doprava. Z tohto miesta už môžeme vidieť prvé zastavenie krížovej cesty.

Parkujeme v Nezbudskej Lúčke a po vynovenom mostíku prechádzame do Strečna. Pri miestnych potravinách bočíme doľava. Zdroj: Michala Staníková
Pokračujeme po ceste, až sa dostaneme mimo obývanú zónu. Za podchodom popod cestu prvej triedy sa nachádza prvé zastavenie. Zdroj: Michala Staníková

Postavená svojpomocne

Ako sa dozvedáme od farára Michala Kebluška, myšlienka postaviť krížovú cestu bola v srdciach miestnych veriacich už dávnejšie.

„Krátko po mojom nástupe do Strečna prišli v ich mene s týmto zámerom za mnou Pavol Ďurčo a Peter Oberta. S ochotou som podporil ich túžbu, najmä keď som cítil ich veľké nadšenie. V krátkom čase sme získali na výstavbu potrebný súhlas od Biskupského úradu v Žiline a následne na to aj od Pozemkového spoločenstva Strečno, ktoré bolo majiteľom pozemku. Veriaci toto dielo podporili svojimi milodarmi. Každý darca osobne dostal ďakovný list s čiastkou, ktorou prispel. Zároveň boli uložené kópie ďakovných listov do farského archívu. A tak na sklonku roku 2021 sa začala výstavba krížovej cesty,“ priblížil jej vznik miestny duchovný.

Krížovú cestu si obyvatelia Strečna postavili svojpomocne. Ako prvý bol zrealizovaný kríž na jej vrchole.

„Od chvíle posviacky, ktorá bola 28. augusta 2022, sa mohli veriaci chodiť modliť k tomuto nádhernému krížu. Postupne sa vybudovalo 14 betónových kaplniek, do ktorých sa umiestnili rezby z lipového dreva predstavujúce jednotlivé zastavenia. Reliéf Ježišovho tela na kríž ako i jednotlivé zastavenia do kaplniek zhotovil rezbár Ján Palko zo Štiavnika. Tento obetavý veriaci muž mal hlboko prerozjímané utrpenie a smrť Ježiša, čo s veľkým umením vložil do svojho diela. Výstavba krížovej cesty trvala necelé dva roky,“ prezradil Michal Keblušek.

Pred prvým zastavením umiestnili veľkú skalu, aby zabránili vjazdu vozidiel. Zdroj: Michala Staníková
Krížová cesta vznikala dva roky, ako prvý bol postavený veľký drevený kríž na samom vrchu Bôreka. Zdroj: Michala Staníková

Dokončená krížová cesta bola verejnosti oficiálne predstavená a slávnostne požehnaná v septembri minulého roka. Samotnému aktu požehnania prechádzala svätá omša v miestnom kostole, ktorá bola obetovaná za dobrodincov krížovej cesty. „Po nej som sa poďakoval všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžili o jej realizáciu. Všetkých som vyzval, aby novú krížovú cestu mali vo veľkej úcte a prijali ju ako dar pre každého, ale i ďalšie generácie.“

V úžasnom prostredí

Stúpame ďalej po spevnenej ceste a míňame jedno zastavenie za druhým. Obdivujeme prácu šikovného rezbára a oceňujeme usilovnosť miestnych obyvateľov, ktorí sa zaslúžili o výstavbu tejto krížovej cesty. Vystúpime na vrch Bôrek a pred nami sa vypína drevený kríž, koniec krížovej cesty, ktorý tu stál ako prvý. Krajšie miesto na výstavbu tohto diela ani nemohli vybrať... Strečnianske kopce sú jednoducho stvorené na dokonalé výhľady. Lavička pred krížom sa doslova núka na zaslúžený odpočinok spojený s modlitbou a kochaním sa výhľadmi do okolia. Človek tu skutočne pookreje nielen na duši, ale aj na mysli.

Autorom drevených obrazcov je rezbár Ján Palko zo Štiavnika. Malé kaplnky vybudovali obyvatelia Strečna. Zdroj: Michala Staníková
A sme na vrchole! Prechádzka nám nezabrala viac ako trištvrte hodinu. Zdroj: Michala Staníková

„Život je poklad a má zmysel vtedy, keď ho dokážeme prežívať s trpciacim Kristom, ktorý na kríži premohol každé utrpenie a zvíťazil nad smrťou každého, kto bude verne kráčať s ním. Každá krížová cesta je výnimočná práve tým, že zobrazuje túto najcennejšiu pravdu. Tá naša je výnimočná i tým, že sa nachádza v úžasnom prostredí, odkiaľ je nádherný pohľad na celú Strečniansku dolinu. Ak ju chcete navštíviť, je vhodné najskôr sa zastaviť a pomodliť v našom krásne obnovenom farskom Kostole sv. Žofie, spoza ktorého je najbližší prístup k prvému zastaveniu,“ pozýva na návštevu novej krížovej cesty farár zo Strečna.

Výhľady, ktoré sa odtiaľto núkajú, sú neopísateľné! To treba zažiť na vlastnej koži :) Zdroj: Michala Staníková
Vedľa Bôreka sa nachádza vrch Špicák, na ktorom je vyhliadková veža a za ním hrad Strečno. Zdroj: Michala Staníková
Krížová cesta v Strečne patrí medzi najnovšie v okrese. Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Cestou k Starému hradu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť